Eten uit de tuin

Pastinaaksoep

De pastinaak heeft de hele winter in de tuin gestaan en nu vond ik het tijd om eens wat te oogsten. En wat maak je dan van pastinaak? Nu werd het soep. En wat een verrassing die smaak! Het is zo zacht en verfijnd, dat ik niet snap dat die wortel niet vaker wordt gebruikt in recepten. 
Ingrediënten:

500 gr pastinaak
1 ui
1 teen knoflook
750 ml kippenbouillon 
1 takje rozemarijn
1 laurierblaadje
peper en zout
Olijfolie

Topping
2 takjes verse salie
100 gr roomboter
60 gr amandelen

Bereiding:
Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Fruit dit aan in een pan. Doe het takje rozemarijn erbij en bak dit mee.
Verwijder met een dunschiller de buitenste laag van de pastinaak. Snijd de pastinaak in kleine stukken. Doe ze bij het uienmengsel en bak even mee. 
Voeg de bouillon toe en laat 15 minuten koken tot de pastinaak gaar is. Verwijder het takje rozemarijn. Pureer de soep met een staafmixer.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Laat de boter in een steelpannetje zachtjes smelten. Voeg de salieblaadjes toe. Die worden zo lekker krokant. Zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt. De boter zal de smaak van de salie aannemen.

Bij het opdienen strooi je de amandelen over de soep en met lepel salieboter maak je een ronde beweging boven de soep.

 

 

Boerenkool op oudjaarsavond

Oudjaarsdag is bij ons een extra bijzondere dag, omdat dochter Marijn jarig is. Dit jaar hebben we dit gevierd met een gezellige boerenkoolmaaltijd. 's Ochtends stond de boerenkool nog in de tuin en Bommel de kat inspecteert de uit de kluit gewassen boerenkool.

De boerenkool heb ik als plantjes gekocht, omdat de slakken al het zaaigoed hadden opgepeuzeld. Gelukkig had ons lokale tuincentrum Muis nog planten staan. En kijk eens wat een prachtige plant het is geworden. 
Na het rissen van de bladeren, snijd ik de kool fijn en kook het met zout 30 minuten met een flinke bodem water. Dan doe ik er dezelfde hoeveelheid (qua volume) kruimige aardappels en opnieuw zout bij. Dit laat ik koken tot de aardappels zacht zijn.
Afgieten en met de stamper door elkaar werken. Een klont roomboter en een flinke scheut melk toevoegen en doorroeren.

Eet smakelijk!

Herfst = rode kool

De herfst is begonnen en de rode kool moet nu worden ingemaakt. Er gaat echt niets boven zelfgemaakte rode kool. De zoete zachte gekochte diepvrieskool komt er bij mij niet in.

Het is even een werkje, maar je smaakpapillen worden beloond wanneer je de zelfgemaakte rode kool over een poosje uit de vriezer haalt en verwarmd. Ik vind dat de rode kool lekkerder wordt nadat het ingevroren is geweest.

Mijn recept vind je hieronder:

Ingrediënten:

1 rode kool
6 gr zout
40 gram suiker

4 kruidnagelen

2 grote zure appelen (Elstar of Goudreinet)

Balsamico azijn (scheut)

roomboter

Bereiding:

De kool doormidden snijden en zonder de dikke stronk in reepjes snijden. Gaar koken in een bodempje water met het zout, de suiker en de kruidnagelen.

Ongeveer 30 minuten koken. Appels schillen en in stukje snijden. Daarna pas de appelen en de Balsamico azijn toevoegen.

Dan nog een kwartiertje laten sudderen.  Afgieten en de boter er door roeren.

Wanneer je de rode kool invriest, dan helemaal laten afkoelen en in bakjes doen.

Rennend naar de keuken 

Er is een uitspraak dat je mais rennend naar de keuken moet brengen om daarna direct te verwerken. Mais zou snel kwaliteit verliezen nadat je de kolf uit zijn jasje verlost.

Het lijkt wel of al onze (suiker)mais in een keer rijp is en dan wordt het dus mais eten én invriezen.

Sommige maiskolven zijn al iets te geel of gerimpeld. Ze zijn dan melig van smaak en dus niet meer lekker. Dan zijn de kippen ons dankbaar.

Mais blancheer ik 5 minuten en vries ze dan in. Er zijn ook mensen die ze rauw invriezen, maar dat heb ik nog niet eerder gedaan. Wanneer ik de mais uit de vriezer wil eten, doe ik ze bevroren in de pan en kook ze maximaal 15 minuten. Lekker met een klontje roomboter.

Wat te doen met veel tomaten?

De oogst van de tomaten uit de kas wordt nu minder, maar toch nog genoeg om er iets mee te doen. Dit jaar heb ik kerstomaatjes, Romatomaten en knalgele vleestomaten. Het grappige is dat ze na elkaar rijpen. De kerstomaatjes zijn het snelst rijp, daarna volgen de Romatomaten en nu komen de vleestomaten. Dan moet het niet te koud worden in de kas, want daar kunnen de tomaten niet tegen. 

Maar wat doe je met die tomaten? Ik ben begonnen met een supersimpele tomatensaus.

Ingrediënten:

ongeveer 600 gram tomaten
1 rode paprika

1 grote ui

2 knoflookteentjes

Oregano, tijm, basilicum 
Olijfolie

zout en peper.
Schone potten (uitgekookt of uit de vaatwasser)

Bereiding

Ik snijd altijd de groene aanzet van de steeltjes weg uit de tomaten. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Snijd de tomaten en de paprika in stukken, snipper de ui. Doe dit in de pan en pers de knoflook uit en voeg dit toe.

Dan de tomaten erbij, zout, peper en de kruiden en laat lekker pruttelen.

Nadat de tomaten zijn kapot gekookt, maak je met de staafmixer alles tot een mooie egale saus.

Vul de potten met de tomatensaus, zet onderste boven en laat afkoelen.

Snijbietrolletjes 

Onbekend maakt onbemind. Snijbiet is zo'n dankbare plant in je moestuin. Hij is niet alleen mooi, want hij staat het hele seizoen met prachtige bladeren en stelen te "shinen". En ook nog lekker. Het is een oude moestuingroente en veel jongeren kennen het niet. Misschien dat het te krijgen is bij de groenteboer of  natuurwinkel.

Ik heb wel een heerlijk recept met snijbiet, dat ik al vele jaren maak; snijbietrolletjes. 

Voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 kilo snijbiet (met groot blad)
  • 1,5 mok risottorijst
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • (olijf)olie
  • blikje tomatenpuree
  • verse peterselie 
  • zout/peper
  • gedroogde dille
  • gedroogde chilipepervlokken 

Bereiding

De rijst wassen. De tomaten, ui en de peterselie fijnsnijden. Dit alles in een schaal mengen met het gehakt, de olie, tomatenpuree, specerijen en peper en zout.

De snijbietbladeren worden gewassen en de stelen verwijderd, de bladeren gaan in een grote bak of pan en hierop wordt kokend water gegoten. Dit een minuut of 2 laten staan, de bladeren uit laten lekken en de dikke nerven er voorzichtig uit snijden. Zorg ervoor dat de bladeren zo min mogelijk scheuren. Bewaar de nerven en steeltjes, deze heb je straks nog nodig.

Nu ga je de bladeren vullen.  Leg een blad voor je met de nerven naar boven, de brede kant onderaan. Je legt net iets van de onderkant ongeveer een volle dessertlepel hoeveelheid vulling op het blad. Spreid het uit tot een -worstvorm- en vouw dan eerst de zijkanten van het blad. Rol het dan strak af naar boven, net als het vouwen van een loempia. Probeer de snijbietrolletjes dezelfde diktes te laten hebben zodat ze allemaal tegelijk gaar worden.

Pak een grote brede pan, leg op de bodem alle steeltjes en ongebruikte blaadjes. Die zorgen ervoor dat de snijbietrolletjes niet aanbranden. Bij het serveren doe je dit bij de rolletjes op het bord. Vul daarna de pan door de rolletjes tegen elkaar in de pan te leggen. Als je een wat smallere pan hebt, is het geen probleem dat je flink wat laagjes opgestapeld hebt, het wordt dan ook allemaal gaar. Giet een scheutje olie over de snijbietrolletjes heen, meng 250 ml water met een lepel tomatenpuree en wat zout en giet dit ook in de pan. Vul dan aan met water tot de rolletjes net niet helemaal onder het water staan.

Aan de kook brengen en zo’n 25 min laten pruttelen. Dan controleren of de rijst goed gaar is, door een rolletje te proeven, zo niet nog enkele minuten laten staan.

Het kan zowel warm als koud gegeten worden. Met dank aan www.snijbiet.nl

Bietentomatensalade

Dit is een recept dat al jaren mijn succesnummer is. Je denkt dat bieten en tomaten niet bij elkaar passen, maar het is echt een heerlijke combinatie. Op de foto heb ik de ingrediënten gebruikt die ik op dat moment had, nl. kerstomaatjes en verkruimelde geitenkaas. Ook heerlijk.

 

Voor 4 personen:

Ingrediënten:

3 grote gekookte bieten

5-6 grote tomaten

1 bol mozzarella

1-2 eetlepels kappertjes

verse basilicumblaadjes

balsamico-azijn en olijfolie

zout en peper uit de molen

 

Bereiding:

Snijd de bieten, de tomaten en de mozzarella in in dunne plakken.

Leg ze om en om op een mooi bord. Strooi de kappertjes erover. Sprenkel de balsamico-azijn en de olijfolie over de salade. Doe dit pas vlak voor het opdienen omdat de balsamico-azijn een kleurtje geeft aan de mozzarella. Dan zout en peper uit de molen er over. Als laatste ruim garneren met verse basilicumblaadjes.

 

Courgettemuffins

Als je zelf een courgetteplant hebt, dan ken je de ervaring dat je opeens een overvloed aan courgettes hebt. Na de courgettesoep, gebakken courgettes, courgettes uit de over, courgettechutney etc. wil je wel eens wat anders. Heb je wel eens courgettemuffins geprobeerd? Echt lekker.

Mijn neefjes hadden mij verleid om muffins te maken, maar ik had geen fruit in huis. Ik heb niets gezegd en nadat ze er een hadden opgesmikkeld, heb ik ze verteld dat er courgette in zat. Tja toen konden ze niet meer zeggen dat ze geen courgettes lusten. 

Hieronder het recept voor 12 muffins:

250 gr courgettes

2 eieren

125 ml zonnebloemolie

150 gr suiker

225 gr zelfrijzend bakmeel

60 gr cranberries (of rozijnen kan ook)

 

Bereiding:

Rasp de courgettes met een grove rasp. Doe de eieren, olie en suiker in een kom en klop het mengsel romig. Zeef het meel en blijf kloppen tot het goed is gemengd. Voeg als laatste de courgetterasp en de gedroogde cranberries toe. Doe het beslag in een cakeblik en bak de muffins op 175 graden in 25-30 minuten gaar. Check of de muffins gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit dan zijn ze gaar.

Appels, appels, appels

Betsy heeft een appelboom en ieder jaar krijg ik een appje of ik appels wil hebben. Natuurlijk! Dit jaar waren het valappels. Vorig jaar heb ik er diksap van gemaakt en dit jaar appelstroop.

Ik had een enorme pan vol met appels, en heb die met de helft gevuld met water aan de kook gebracht. Even lekker laten pruttelen en daarna van het vuur af een nacht laten staan.

Hierna zeven. Dit waren moesappels dus er was weinig vocht, dus heb ik de appels laten uitlekken in een vergiet. Inkoken in een pan en ik heb wel suiker toegevoegd (zodat het ook lekker zoet werd). En dan houd je een half potje appelstroop over!

Een verdwaald zaadje

Op mijn courgette- en pompoenveldje vond ik een vreemde eend in de bijt, die ik echt zelf niet gezaaid had. Een patisson!

Die had ik nog nooit gezaaid of gegeten, dus dit was een leuke verrassing.

We hebben 'm in stukjes gesneden met schil en al en vervolgens in een groenteschotel verwerkt. Het smaakt naar pompoen. Er komt er nog eentje aan en die gaan we met knoflook in de olijfolie bakken. Komt de smaak van de patisson wellicht beter tot zijn recht.

Lijsterbessen: een onverwachte lekkernij

Ieder jaar wanneer de rode bessen aan de lijsterbesstruik hangen, denk ik, hier moet toch iets lekkers van te maken zijn?

We hebben de bessen geplukt (niet vers eten hoor, dan zijn ze giftig! en verwerkt tot een lijsterbessensaus. De saus is met suiker, kaneel en kruidnagelen echt heerlijk! Maar eerlijk is eerlijk: het is een winterse saus, die hoort bij een stevig stuk vlees. Ik heb de saus ingevroren en die komt in de winter met een stukje hert of eendenborst beter tot zijn recht.

Lijsterbessensaus

Ingrediënten:

500 gr rijpe lijsterbessen

250 ml water

200 gr suiker

1 eetlepel citroensap

halve theelepel kaneel, een paar kruidnagels

evt. scheutje wijn

Bereiding:

Was de bessen en verwijder de steeltjes. Kook de bessen in het water (15-20 minuten) totdat ze zacht zijn. Hierna voeg je de suiker, kaneel en kruidnagels toe. Nu nog 10-15 minuten laten pruttelen. Pas op voor aanbranden. Dan pureren met de staafmixer. Dan het citroensap en eventueel de wijn toevoegen. Iets laten afkoelen en dan serveren.

Kamillethee

De kamille stond te pronken tussen de peultjes. Leuk gezicht al die witte bloemetjes, maar niet goed voor de peultjesopbrengst. Daarom de kamille geoogst (lees: verwijderd) en de bloemetjes op een krant gelegd. Een lekkere kop thee gezet van de verse bloemen en de rest ligt te drogen. Als het droog is gaat het in een pot om in de winter een lekkere zomerthee te maken.

Vloerbloesemsiroop

Dochter Fleur bracht mij op het idee om zelf vlierbessensiroop te maken. Ze had het ergens gedronken en vond dit erg lekker.

Ik ben direct met mijn mandje en snoeischaar de wei ingegaan om mijn versie van de vlierbessensiroop te maken. Mijn versie is met rietsuiker. Dat brengt er zo'n heerlijk karamelsmaakje aan. 

 

Recept vlierbessensiroop

ingrediënten

25 vlierbloesemschermen

1 citroen

1 kg rietsuiker en gewone suiker als aanvulling

gesteriliseerde flessen of potten

bereiding:

Schud de vlierbloesem uit, zodat de beestjes eruit vallen. Zet de schermen in een pan onder koud water. Laat dit 24 uur staan.

Vervolgens zeef je de bloesem en laat daarna het vocht door een doek lopen, zodat alle kleine oneffenheden eruit blijven.

Voeg de rietsuiker toe (1 kilo per 1 liter vocht) en wanneer je meer vocht hebt dan 1 liter vul je dit aan met gewone witte suiker.

Dan verwarmen totdat alle suiker is opgelost en het kookt.

Daarna vul je de flessen.

Heerlijk met ijsklontjes aangelengd met water.

Aspergetijd

Dit jaar zijn de asperges wel heel erg vroeg. 

Heerlijk die asperges. We hebben nu mooie witte asperges, omdat Jan het bed heeft afgedekt met een donker plastic.

Tot dat we ze gaan eten, zetten we de asperges in een bak met water en in de koelkast natuurlijk.

Ik heb een heerlijk recept met asperges.

Op deze pagina's houd ik je op de hoogte van allerlei heerlijke recepten met alles wat onze tuin ons geeft.

aspergetaart

ingrediënten:

1 kg asperges
25 g boter

1 rol verse bladerdeeg
15 g verse basilicum

125 ml slagroom

3 losgeklopte eieren

100 g geraspte jonge geitenkaas

rechthoekige quichevorm, staafmixer

bereiding:

oven voorverwarmen op 200 graden. Schil de asperges, kook 10 minuten en laat uitlekken. vet met de boter de vorm in. Doe de basilicum met de slagroom in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Meng de eieren, kaas, peper en zout erdoor. Leg de asperges in de quichevorm en schenk het basilicummengsel erover.

Bak de aspergetaart in 20 minuten gaar.