bakken
Amandelcake met citroen en blauwe bessen

Al even ben ik druk bezig om cakerecepten te verzamelen. Het is zo leuk om al die verschillende cakerecepten te maken en ik verbaas mij erover hoeveel fantastische cakerecepten er zijn. Nu kreeg ik er vorige week weer een toegestuurd en dan kan ik niet wachten om de cake te maken. Natuurlijk kunnen we die lekkernijen niet steeds zelf opeten, dus dan is het leuk om voor een gelegenheid een cake te bakken. Deze cake is lekker smeuïg en extra lekker door de zoetzure glazuur. In mijn enthousiasme had ik teveel citroensap bij het poedersuiker gedaan, dus het glazuur liep eraf. Dat maakte de smaak er niet minder om!
Ingrediënten:
- 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 190 gram fijne kristalsuiker
- 2 citroenen, (2 eetlepels citroenrasp + 2 eetlepels sap)
- 1 theelepel vanille- extract
- 3 grote eieren
- 90 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/8 theelepel zout
- 110 gram amandelmeel
- 200 gram blauwe bessen
- 70 gram poedersuiker
Bereiding:
- Verhit de oven op 180 graden.
- Vet een cakevorm van 11×21 centimeter in.
- Doe de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille in een kom. Mix alles 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Zet de snelheid naar halfhoog. Voeg steeds kleine porties geklopt ei toe en schraap de rand van de kom regelmatig schoon. Voeg het bakmeel met het zout en het amandelmeel in 3 porties toe. Spatel er tot slot met de hand 150 gram blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake 15 minuten in de voorverwarmde oven en strooi dan de overgebleven blauwe bessen over de bovenkant. Zet hem nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin, maar nog niet gaar is. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en bak de cake nog 25 tot 30 minuten tot hij gaar en gerezen is. Steek met een prikker in het midden van de cake: als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Haal de vorm uit de oven en zet de cake in de vorm opzij om hem nog 10 minuten af te laten koelen, stort hem dan uit de vorm op een rooster en laat hem helemaal koud worden.
- Maak intussen het glazuur. Roer in een kleine kom de overgebleven eetlepel citroensap met de poedersuiker door elkaar en klop het glad. Giet het glazuur over de cake en strijk het met een spatel erover uit.
Havermoutkoek met appel en cranberries

Iedere woensdagmorgen rijden we met een aantal dames paard. Dit noemen we oneerbiedig "de mutsenclub". We hebben ook bijna iedere week wat lekkers bij de koffie. Een paar keer heeft Hanneke havermoutkoek gemaakt en onlangs verraste Elly ons met haar havermoutkoek. Nadat ik het recept had ontvangen, ben ik ook aan de slag gegaan. Ik heb er mijn versie van gemaakt, namelijk niet alleen met appel, maar ik heb er ook cranberries aan toegevoegd. Dat geeft de koek een lekkere frisse smaak. Ook proberen? Hieronder staat het recept.
Ingrediënten
200 gr roomboter
250 gr (basterd)suiker
125 gr grove havermoutvlokken
250 gr zelfrijzend bakmeel
1 grote appel (Elstar)
120 gr cranberries
kaneel
(rechthoekige braadslee, bakpapier)
Bereiding
Oven voorverwarmen op 190 graden.
Boter zacht smelten. De suiker, de havermout en bakmeel erdoor roeren. De helft van het deegmengsel op het bakpapier in de vorm doen. Appel raspen en over het mengsel in de vorm doen. Hierover de cranberries verdelen. Bestrooi met kaneel.
Vervolgens de rest van het deeg erover heen verdelen en iets aandrukken.
35 minuten in de oven.

Aardbeienstroopwafeltaart
Aardbeienstroopwafeltaart
Ook al is het helemaal geen aardbeientijd, maar bewaar het recept dan toch maar voor het moment dat de aardbeien in overvloed te krijgen zijn. Het frisse van de limoen, de citroen, de verse aardbeien en het zoetje van de stroopwafels geeft de taart zo'n heerlijke smaak. En dat niet alleen: je steelt de show met deze taart met een wauw-effect.
Ingrediënten:
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
200 gr bloem
½ zakje bakpoeder
1 limoen
½ citroen
500 gr mascarpone
2 eetl poedersuiker
400 gr aardbeien
3 stroopwafels
Paar verse muntblaadjes
Springvorm (ingevet) 20 cm
Bereiding:
Verwarm de over voor op 175 gr.
Meng de boter met de suiker en de vanillesuiker met de mixer tot een luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng er vervolgens het gezeefde bloem en bakpoeder door. Pers de limoen uit en voeg 2 eetlepels sap toe aan het beslag.
Schep het beslag in de springvorm en bak ca. 45 minuten in de oven. Laat de cake helemaal afkoelen (1-2 uur) voordat je taart gaat vullen en afwerken.
Pers de halve citroen uit. Meng de mascarpone, de crème fraiche, poedersuiker en 2 eetlepel citroensap tot een luchtig en stevig mengsel. Snijd de helft van de aardbeien in plakjes en de andere helft in partjes.
Verkruimel de stroopwafels. Snijd de afgekoelde cake in drie lagen. Besmeer twee lagen met de helft van het mascarponemengsel en leg de aardbeienplakjes erop en verdeel de helft van de stroopwafelskruimels over de lagen. Stapel de lagen op elkaar en besmeer de hele taart met het de rest van het mascarponemengsel. Laat minimaal 10 minuten opstijven in de koelkast. Versier de taart met de aardbeien en de rest van het stroopwafelkruim en de muntblaadjes.
Mandarijnencake

Mijn ouders waren vorige week 64 jaar getrouwd en deze feestelijke gebeurtenis is direct weer een aanleiding om een nieuw cakerecept te maken. Toevallig had ik wat mandarijnen in huis, dus het werd mandarijnencake. Met dank aan Miljuschka, want zij heeft dit recept bedacht. Het is een heel grappig recept waarbij je de hele mandarijn met schil en al kookt, pureert en daarna door het beslag doet. Ik maakte de cake in een hartvorm, maar een gewoon cakeblik voldoet natuurlijk ook. Ik neem wel een goede kwaliteit zonnebloemolie.
Ingrediënten
- 250 gram biologische mandarijnen
- 150 ml zonnebloemolie
- 3 eieren
- 200 gram kristalsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl zout
- poedersuiker
Bereiding:
- Verwarm de oven op 175°C.
- Was de mandarijnen, houd er eentje apart en doe de rest in hun geheel in een pannetje met water en breng aan de kook. Laat ongeveer 30 minuten koken tot ze helemaal zacht zijn. Laat een beetje afkoelen, snijd open en haal de pitjes en grote witte vellen er uit. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Meng zonnebloemolie, eieren en suiker door de mandarijnpuree en spatel dan zelfrijzend bakmeel en zout erdoor.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag er in. Zet de cake 10 minuten in de oven en haal er dan uit. Snijd de laatste mandarijn met schil en al in dunne plakjes en leg bovenop de cake. Bak nog 30-40 minuten tot een satéprikker er droog uit komt. Garneer met poedersuiker.
Zweedse appelcake

Constant ben ik op zoek naar leuke en aparte cakerecepten en dit is er weer zo een. Als er een aanleiding is, dan duik ik de keuken in om weer een cakerecept te maken. Nu kwam een vriendin op bezoek, die geruime tijd in het buitenland was. Dus een goede reden om deze cake te maken. Ze noemen het Zweedse appelcake. Je kunt de kardemom ook vervangen door kaneel en eventueel kun je er nog geschaafde amandelen overheen doen, maar ik vind de cake zo al heel lekker. Slagroom kan natuurlijk ook worden toegevoegd.
Ingrediënten
100 gram boter
175 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
2 eieren
175 ml melk (kamertemperatuur)
200 gram bloem
1 flinke theelepel bakpoeder
1 theelepel kardemompoeder
4 appels (Elstar)
Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden. Smelt op een laag vuur in een steelpan de boter met de suiker en vanillesuiker. Niet laten aanbranden. Nadat de boter gesmolten is, kan de pan van de hittebron.
Klop de eieren los met een scheut melk en roer dit door het botermengsel.
Zeef de bloem en het bakpoeder, de kardemompoeder en het zout. Schep de bloem luchtig door het eimengsel, schenk in delen de melk erbij en roer dit met een lepel tot een glad beslag.
Bekleed de onderkant van een taartvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en vet het bakblik in.
Schil de appels in schijfjes en strooi de eerste laag van de appels in vorm.
Schenk een gedeelte van het beslag over de appels en strooi daarna de rest van de appels in de bakvorm. Voeg nu het laatste gedeelte van het beslag toe en strooi er suiker over heen.
Zet de taart in de oven en bak 50-55 minuten. Kijk met een satéprikker of de taart gaar is.
Snelle boterkoek
Zondagmorgen en geen lekkers bij de koffie, dan gauw een boterkoek gemaakt. Deze is met gesuikerde stemgember, maar dat hoeft natuurlijk niet als je niet van gember houdt. Zonder gember is de boterkoek ook heerlijk. Voor de foto wat herfstige attributen opgezocht.

Ingrediënten
1 ei
200 gr bloem
175 gr roomboter
150 gr suiker
een snuf zout
Geraspte citroenschil
Vorm van 20 cm doorsnede
Bereiding
Het ei loskloppen en hiervan de helft in een kom doen, met de bloem, boter, suiker en de geraspte citroenschil. De boter klein snijden met een mes. Alles vlug met de hand kneden tot een gelijkmatig deeg. De vorm invetten en het deeg erin leggen en aandrukken. Dan de rest van het ei erop doen en met de bolle kant van een lepel glad strijken. Met een mes een ruitmotief maken. Daarna de plakjes gember verdelen over de boterkoek. In het midden van de oven op een rooster plaatsen.
25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De boterkoek laten afkoelen op een rooster.
Engadiner notentaart
De walnoten zouden in grote getale onder de boom moeten liggen, maar weer niet dit jaar. Een schamel beetje, helaas. En ik houd zo van notentaart. Gelukkig kun je nu wel overal walnoten bij de boer walnoten kopen of zelfs krijgen. Mijn vriendin Christine heeft mij walnoten van haar boom beloofd. Als tegenprestatie maak ik de Engandiner Nusstorte.
Als je ook van walnoten houdt, dan zou ik deze notentaart eens maken. Het is zooooo lekker.

Ingrediënten
- 180 g roomboter
- 1 ei
- 250 g kristalsuiker
- 250 g tarwebloem
- 200 ml slagroom onbereid
- 50 g honing
- 300 g walnoten gepeld, ongezouten
Bereiding
Snijd 150 gram boter in kleine stukjes. Mix deze samen met 90 gram suiker en een snufje zout door elkaar. Voeg de bloem en het ei toe en kneed hiervan een mooi samenhangend deeg, dat niet aan je handen kleeft. Voeg eventueel wat bloem toe of een klein scheutje melk. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng voor de vulling de slagroom, 150 gram suiker en de honing aan de kook. Hak de walnoten grof en voeg ze samen met een snuf zout en 30 gram boter toe aan de pan. Laat nog 3 minuten zachtjes koken en draai daarna het vuur uit.
Vet een vorm in en bekleed met bakpapier. Rol het deeg iets groter uit dan de grootte van de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg en druk goed tegen de rand aan.
Verdeel de lauwwarme walnotenmassa over het deeg. Bak de taart laag in de oven 40-50 minuten, tot het deeg van de taart goudbruin is. Als de notenmassa tijdens het bakken te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
Perenamandeltaart
Conny verblijdde mij met een krat vol peren en ik had beloofd hier iets van te maken. De peren heb ik eerst een weekje op de schaal gelegd en toen waren ze geschikt om te verwerken. Toch waren de peren nog wat hard, dus ik heb op internet een recept gezocht van een taart die gepocheerde peren verwerkt. Ik kwam uit bij "Rutger bakt". De taart heet eigenlijk tarte bourdaloue en is van Franse origine. En dit is echt een succesnummer! Het recept staat hieronder.
Ik had zelf abrikozenjam gemaakt, dus het gele dat je ziet, is mijn jam. Wanneer je gekochte jam gebruikt zie je de peren beter.

Ingrediënten
- Voor het deeg
- 175 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 40 gr amandelmeel
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- ¼ tl zout
- Voor de peren
- 4 handperen, niet te rijp
- 700 ml water
- 200 gr suiker
- ½ vanillestokje, opengesneden
- Voor de frangipane
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr fijne suiker
- 100 gr amandelmeel
- 2 eieren
- snuf zout
- scheutje rum, optioneel
- Verder nodig
- 75 gr abrikozenjam
- 20 gr amandelschaafsel, geroosterd
Tarte bourdaloue (perenamandeltaart) maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Breng het water met de suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Laat alles 1 minuut doorkoken en leg vervolgens de peren erin. Breng het vocht tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Laat de peren zo op laag vuur 10 tot 15 minuten pocheren. Haal de peren uit het pocheervocht en laat ze uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter.
Doe voor de frangipane de boter, fijne suiker, het amandelmeel, de eieren, het zout en eventueel een scheutje rum in een kom en mix dit tot een egale massa.
Tarte bourdaloue bakken
Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de amandelfrangipane over de bodem. Snijd de peren in de breedte in plakjes en rangschik die op de frangipane. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de tarte bourdaloue daarmee voor een mooie glans. Strooi er tot slot wat geroosterd amandelschaafsel over.
rabarberamandel cake
De laatste rabarber van dit jaar verwerkt in een rabarberamandeltaart. De dames van de "mutsenclub" hebben 'm goedgekeurd.

Ingrediënten
350 gr rabarber
175 gr amandelmeel
125 gr suiker (en twee eetlepels extra)
125 gr zachte roomboter
100 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren
2 eetlepels amandelvlokken
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 theelepel bakpoeder
springvorm 20 cm
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden.
Vet de springvorm in. Maak de rabarber schoon en snij in kleine stukjes van ong. 1 centimeter.
Meng de boter met de suiker tot een mooi geheel. Voeg de eieren 1 voor 1 toe.
Voeg dan de amandelmeel, het zelfrijzend bakmeel, de rasp en de gezeefde bakpoeder toe.
Doe de helft van het beslag in de vorm, verdeel de helft van de rabarber over het mengsel en strooi daar 1 eetlepel suiker over. Voeg dan de andere helft van het beslag toe en daarna de rest van de rabarberstukjes.
Daarna weer een eetlepel suiker over de rabarber strooien en eindig met de amandelvlokken.
Zet de cake één uur in de oven en test met een satéprikker of de cake gaar is. Anders nog 10 minuutjes in de oven laten staan.
bananencakejes
Ik had wat rijpe bananen op de fruitschaal liggen en daar moet je iets mee. Dus bananencakejes gemaakt.

Ingrediënten
3 rijpe bananen
3 eieren
150 gr. zelfrijzend bakmeel
150 gr. zachte roomboter
150 gr. suiker
1 zakje vanillesuiker
30 gr. rozijnen
25 gr. chocola
25 gr. gemengde noten
Muffinvorm voor 12 muffins
staafmixer
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de boter en de suiker en vanillesuiker. Voeg dan de eieren één voor één toe. Vervolgens voeg je het zelfrijzend bakmeel toe (ik doe het altijd door de zeef). Kloppen tot het een tot een mooi romig geheel is.
Met de staafmixer pureer je de bananen. Hak de chocola en de noten fijn. Roer de bananen, chocola en de noten door het beslag.
Zet de muffinvorm in het midden van de oven en bak 30 minuten.