Dieren op het erf

Co-ouderschap in het kippenhok

Dick de Haan heeft er geen gras over laten groeien. Het witte en het zwarte hennetje hebben een modern co-ouderschap voor vier schattige kuikentjes. Het is niet om-en-om op de eieren zitten, nee, met z'n tweeën in één hok zorgen voor de kuikens.  Vanmorgen keek ik in de wei en daar liep een hennetje dat al een paar weken was vermist. En.... er liepen ook drie kuikentjes bij. De aanwas van jonge kippen is in één klap ingevuld. Ik moet nu mijn kippetjes gaan managen, want overbevolking in het kippenhok is niet gewenst! 

Mooie combinatie

Ruby is een jong paard van vier jaar met een eigen wil. Hij is niet gemeen, maar soms een beetje stout. Hij vindt namelijk dat hij zelf wel kan bepalen of je in draf of galop gaat. En zo werkt het nou eenmaal niet; hij moet leren te luisteren. Myrthe is nu een klein half jaartje met hem bezig (geholpen door Erik) en het gaat steeds beter. Met vriendin Sara hebben ze Ruby ingevlochten en voor de show een wit dekje op gedaan. Ruby genoot van de aandacht en deed nu enorm zijn best. Met Myrthe is het een mooie combinatie. Ik ben ben trots dat mijn fokproduct Ruby (voor de kenners: ConnectxBurggraafxConcorde) zo'n mooi paard is geworden. Met dank aan Sara voor dit mooie filmpje. 

Dick de Haan

Onze nieuwe kipjes doen het goed, maar de zoektocht naar kipjes staat nog vers in mijn geheugen. Dus als ik zelf nieuwe kipjes wil krijgen moet er een haan in het kippenhok, zodat we zelfvoorzienend zijn in de toelevering van nieuwe kippen. Gelukkig wilde Marianne wel haar haan afstaan (mét een paar bevruchte eitjes van haar eigen prachtige kippetjes). De eerste poging om Dick (zoals we de haan hebben genoemd) te pakken, mislukte en hij vloog onder luid gekakel rakelings langs mij heen zijn vrijheid tegemoet. Nu is hij gearriveerd bij zijn nieuwe dames. We hebben nog twee (oude) grote kippen, die we gekscherend 'terroristkippen' noemen, omdat ze de kleintjes de baas zijn. Met de komst van Dick was onmiddellijk de orde hersteld. Hij is kleiner dan de terroristkippen, maar hij liet zich duidelijk gelden. In mijn hok geen gedoe; ik ben de baas en die kleintjes die horen er ook bij. Hij liep wat met volle borst te kukelen, gaf een corrigerende tik en met machtsvertoon liep hij rond. Zal ik dit sturen naar die andere Dick?

Plaskater

Ik kende het begrip "plaskater" helemaal niet. Maar Ollie, de kater had deze week grote problemen met plassen. Toen ik de dierenarts belde, moesten we direct komen, want zei hij: "Plaskaters zijn altijd een spoedgeval".  Ollie was de eerste van drie. Bé en Bommel kwamen later.  Maar goed; Ollie was zo ziek, dat hij nu niet meer bij ons is. Daarom dit mooie Ollie-filmpje. Ollie was 16 jaar heel gelukkig, zoals je op het filmpje te kunt zien. 

Dit is Laila

Dit is Laila
Laila is onze Kangal, ook wel Turkse herder genoemd. Op de linkerfoto is ze 3 maanden oud en op de rechter 5 jaar.
Vanaf het begin dat ze bij ons woont heeft zij de rieten tuinset als haar eigen meubilair beschouwd. Als wij er gebruik van maken, komt ze er gewoon bijzitten of eigenlijk het liefst op schoot. En 80 kilo op je schoot is een beetje zwaar. Volgens mij heeft zij niet door dat ze zo groot is.

Katten houden wel van water

Dat katten niet van water houden, is hiermee volledig onderuit gehaald. Red, onze rode kater, houdt wel van water. Hij zoekt het zelfs op. In het ochtendzonnetje loopt hij over de rand van de vijver met zijn voetjes in het ijskoude water. Zo nu en schudt hij met zijn pootje, maar eerlijk is eerlijk onze Red geniet van zijn ochtendrondje door het water.

Foto waard

En dit is echt niet gefotoshopt! Altijd als ik de wei inloop, loopt Bommel, de kat, drie passen achter mij. Nu keek ik naar de verrichtingen van Ruby (ons jonge paard) en stond in de paddock. Heel nieuwsgierig zat Bommel op het hek en de paarden (Zendy, die gelukkig weer beter is en Raf) kwamen ook kijken. Bommel vond die aandacht wel grappig. Een foto waard toch?

Het past!

Het wijndoosje was achteloos in de bijkeuken gezet om naar de schuur te brengen. Daar waren Smiegel en Bommel het niet mee eens. Het is een heerlijk plekje waar je -met passen en meten- best met z'n tweeën in past. Je snapt niet dat het lekker ligt, maar de twee snorden erop los. Ze vonden de wijndoos een gouden idee!

Integratie in het kippenhok

Van onze "grote" kippen zijn er nog maar twee over en daarom wilde ik al enige tijd een paar kipjes erbij. Simone van onze woensdagmorgen "mutsenclub" (de dames die paardrijles krijgen) wilde voor een aantal van haar kipjes wel een goed tehuis. Ik was op slag verliefd op de kipjes die voor adoptie beschikbaar waren en het haantje mocht ook mee. 

Thuisgekomen heb ik de "grote" kippen naar buiten gedaan en de nieuwe kipjes mochten acclimatiseren in het kippenhok. Toen het donker was heb ik de "grote" kippen slapend in het hok gedaan. Dacht ik, want ze hadden direct door dat er bezoek was. En nog wel mannelijk bezoek ook! Al morrend namen ze bovenop de leghokken hun plekje in. De volgende morgen was er een overeenkomst gesloten; de kleintjes blijven bij elkaar en zitten onder de conifeer en de "groten" houden de deur van het kippenhok in de gaten. De kleintjes hebben al wel aangegeven dat ze het wel fijn bij ons vinden, want er lag al een eitje in het leghok.

Ziek paard

Wij voeren de paarden 's avonds brokken en in de stal gekomen, vond ik dat ons oudste paard, Zendy, wel heel triest stond te kijken. Het snot kwam uit beide neusgaten. Dit hadden we al een keer eerder meegemaakt. Ze had waarschijnlijk weer haar muesli naar binnen geschrokt en nu had ze een slokdarmverstopping. Paarden kunnen niet braken en dus dit is een serieuze aandoening. Het was al avond, maar gelukkig kwam de dierenarts snel en die heeft een slang door haar neus naar de slokdarm geleid. Daarna hebben we met een trechter op de slang warm water naar binnen gebracht om zo de verstopping op te lossen. Na een uurtje kreeg Zendy een enorme bloedneus en moesten we stoppen. De opstopping leek wel gelukkig minder geworden. De volgende morgen had Zendy geen zin in brokken, maar we hebben haar toch met de andere paarden naar buiten gezet.  Daar at ze wel van het hooi. Na een appje van de dierenarts, die vroeg hoe het met de patiënt ging, hebben we haar -op doktersadvies- Novacam gegeven. Dit helpt Zendy ook sneller te herstellen. Het medicijn geven we met wat appelmoes en dat werd in dank door Zendy aanvaard.

Hondenspeelkwartiertje

Dit zijn Layla, Scoop en Kaatje. Kaatje is de kleine spring-in-het-veld en is nu na bijna een jaartje ook door Scoop geaccepteerd. Maar Kaatjes grote vriendin is Layla, ook de grootste hond van de drie. Als je bedenkt dat wanneer Layla in Kaatjes poot zou bijten er niets van over blijft. Kaatje wil ook meespelen met de grote "jongens" en dat gaat meestal goed. Zolang ze maar niet aan hun eten komt...... dan is de liefde echt over.

Raf dansend aan de longe

Raf (Fürst Dior x Gribaldi)  is onze tweede 3,5 jarige die zadelmak moet worden gemaakt. De eerste oefening is dat hij moet leren aan de longe te lopen.  Eline helpt ons met deze eerste oefeningen, zoals het wennen aan een singel. Raf heeft nog nooit iets om zijn buik gehad en kijk welke capriolen hij uithaalt. Het is bijzonder grappig te zien dat als hij dan merkt dat hij ook kan draven met zo'n ding om zijn buik, hij het overgeeft en danst aan de longe.

Vertrouwen en respect

De training van Ruby Ruby vordert gestaag. Hij wordt getraind door Jacquelien Versteeg onder leiding van Eline Struik. Het is prachtig te zien hoe de samenwerking tussen mens en dier groeit en helemaal gestoeld is op wederzijds vertrouwen en respect. Dit is toch echt het Happy Country Life! Voor de liefhebbers: Ruby is springgefokt en de afstamming is Connect x Concorde x Burggraaf. Hij weet het nog niet, maar hij zal zijn dressuurgenen ook een beetje moeten aanspreken, want onze voorliefde is wel dressuur.

Ik ben groot

Als je zo'n grote hond bent als Layla, maar je voelt je eigenlijk een klein hondje, dan wil je op schoot bij de baas. Dat is echt niet mogelijk met een hond die zeker 70 kilo weegt. Dan maar op het bankje ernaast en dat voelt ook wel een beetje als "op schoot".

Zwaluwenfeest

De zwaluwen op het erf hebben volgens mij nu al hun derde nest met jongen. Het is zo grappig te zien dat ze de vijver gebruiken om water te halen voor hun jongen. Dit zwaluwenfeest is een paar keer per dag. Ik heb ook het idee dat we steeds meer zwaluwen onderdak geven. De paarden zijn er blij mee, want de zwaluwen houden heel wat vliegen weg uit de stal.

Kennismaking met Layla

En dit is Layla, een Kangal oftewel een Turkse herder. Zij is echt enorm groot, maar een lief dier. Op de foto zie je haar met Bommel, de kater. Wij hebben Layla uit het asiel. Haar moeder werd hoogzwanger gedumpt in het asiel in Amsterdam en daar werden de volgende dag 12 pups geboren. Het asiel had een bericht op Facebook geplaatst, omdat zij op zoek waren naar mensen met een grote tuin. Onze hond was toen net overleden, dus nadat we Layla hadden gezien, hebben wij haar besproken. 10 weken later hebben we haar gehaald. In de tussentijd heeft zij meegedaan aan een "knuffelproject voor gevangenen" waar ze met andere asielhonden naar de gevangenis werden gebracht om geknuffeld te worden. Daarom wil ze waarschijnlijk ook graag op schoot.

Fast food

Jonge zwaluwen zitten te wachten totdat pappa en mamma zwaluwen eten komen brengen. Ook een soort van fast food.

Klaar voor de start....

Kaatje is de nieuwe aanwinst op het erf. Het is een kruising tussen een beagle en een kooikerhondje. Samen met Layla is ze aan het kijken hoe ze zo snel mogelijk onder het stroomdraad door kunnen rennen.

Dit is Kaatje, een kruising tussen een beagle en een kooikerhondje. Wat een doerak. Er wordt van alles gesloopt. Ze is heel snel en dat kost in ieder geval al een bril die vakkundig in twee helften werd gebeten.

Raf en Ruby een jaartje oud...