Edith's blog
Bakken met hindernissen

De rabarber kan worden geoogst en er was wat te vieren, dus ik bedacht dat er iets met rabarber gebakken moest worden. Er lag nog een sinaasappel en de combinatie met rabarber is echt heerlijk! Al eens geprobeerd? Rabarber in stukjes snijden, suiker erbij en een uitgeperste sinaasappel erbij en even koken totdat de rabarber uit elkaar valt. Af laten koelen en echt heerlijk van smaak. Maar goed, terug naar de taart. Het belang van goede spullen is zo klaar als een klontje, want mijn oven doet het niet goed. Je zet de oven op 175 graden en hij gaat spontaan naar 200 graden. Het is niet te doen. Bakken met hindernissen dus. Ik vind het nog een prestatie dat dit uit de oven is gekomen. Het recept moet nog wat beter worden en dan hoop ik dat het goed komt. Het wordt nu toch echt tijd voor een nieuwe oven.
Paastafel


Met Pasen hebben we met de familie een Paasbrunch. Heel bijzonder dat wij dit met onze beide ouders mogen vieren en dat de kinderen hier getuige van mogen zijn. De tafel is gedekt met een vondst op Marktplaats, namelijk antieke Delfts blauwe borden. De man van wie ik de 12 borden kocht, vertelde dat hij het van zijn oma had gekregen (en hij was zelf ook niet meer de jongste) en dat het servies al jaren ongebruikt in de kast stond. Voor 45 euro deed hij er ook nog een kaasstolp en twee grote schalen bij. Ook van Delfts blauw! Met Kerst hebben we de borden ook gebruikt en ik heb de man een berichtje gestuurd hoe ontzettend blij ik ben met zijn servies. Ook de champagneglazen van Jans' oma hebben we weer uit de kast gehaald. Gewoon gebruiken en ervan genieten. Voor deze gelegenheid heb ik gravad lax gemaakt. En..... vergeten een foto te maken! Die zet ik woensdag op de socials en dan deel ik ook het recept.
Huisvlijt

Het heeft even geduurd. Ik denk zo'n 17-18 jaar, maar nu heb ik dan eindelijk een tafel van onze eigen boom. Er zit ook wel een verhaal aan vast. Een zomerstorm was de eik naast het huis teveel en viel met een enorm geweld boven op de schuur. Het was echt een enorm grote eik. Met twee volwassen mannen kon je de stam niet omvatten. Veel van de boom werd professioneel gezaagd, maar twee "takken" hebben we in de wei laten leggen. Op een gegeven moment heb ik van die takken plakken laten zagen. Ik had zo'n idee om er een tafeltje van te maken. Vorige week wieltjes gehaald, Jan heeft ze er ondergezet en nu is dan eindelijk de tafel klaar. Echt huisvlijt. Mooi toch??
Mijn Strelitzia bloeit!

Met trots show ik mijn Strelitzia oftewel de Paradijsvogelbloem. Ik heb de plant al jaren en als de vorst weg is en de temperatuur wat hoger is dan gaat de plant naar buiten. Voordat de vorst zich aandient, gaat het hele gevaarte met een steekkar naar binnen. Normaal gesproken bloeit de plant rond Kerst, maar nu is het een stuk later. De bloem bloeit een paar weken. Ik vind het echt een prachtige en bijzondere bloem. Een kleine variant van de Strelitzia zat zelfs in mijn bruidsboeket!
De eerste zonnestralen
Na alle regen van de afgelopen tijd, snakken we naar een zonnetje. Bij de eerste zonnestralen begint het te kriebelen en ben ik enthousiast begonnen met het schoonmaken van de kas. Wat een algenaanslag zat er op de ruiten. In het najaar heb ik al knoflook geplant en die doen het echt goed. Binnen is de prei in het zaaibakje opgekomen en die staan nu ook in de kas. Ik kan niet wachten dat ik meer kan zaaien.


Het vriest

Het vriest en gelukkig is het eindelijk droog. Na al die nattigheid is het fijn dat de wei en de paddock wat droger worden. De paarden staan de hele dag in de wei en krijgen nu twee keer per dag hooi, want er is te weinig gras. We starten 's ochtends met de eerste lichting hooi en dan na de lunch nog een keer. Als het vriest, betekent dit nog meer werk, want de automatische waterdrinkbak is dan bevroren. We vullen dan een grote cementkuip met water uit de zwemvijver en iedere keer dat de kuip leeg is moet die opnieuw worden gehaald. Ook de luiken van de paardenstal gaan vroeg dicht, want zo houden we de warmte in de stal en bevriezen de leidingen binnen niet. We hebben overigens een warmtedraadje die naast de waterleiding ligt en die bij strenge vorst het water vorstvrij houdt. Hier zit helaas geen begrenzer op, dus we hebben wel eens kokend water uit de leiding gehad. Daar letten wij natuurlijk nu wel op. De honden Layla en Scoop liggen met hun manden ook in de paardenstal en genieten van de warmte en de gezelligheid van de paarden (neem ik aan).
Houtskool maken
Wat zie je nu op de foto? In een eerdere bericht heb ik het al over de kamado gehad. Zo'n kamado moet worden gevuld met houtskool. Jan heeft bedacht dat hij zelf wel houtskool kan maken. Hoe dan??
Hij heeft een verfblik voorzien van wat gaten in het deksel. Vervolgens heeft hij een aantal gedroogde takken op maat gezaagd en in het blik gedaan. Daarna hebben we het blik in de houtkachel geplaatst. Je ziet op de foto dat er vlammetjes uit de gaten komen. Na een avond in de houtkachel is dit het resultaat; houtskool!



Kerstkalkoen in de kamado

De ultieme uitdaging om voor het eerst een kerstkalkoen in de Bastard (kamado) te laten garen. Ik vond het bijzonder spannend want met 10 personen wachten op een kalkoen die de juiste kerntemperatuur moet krijgen, vond ik nogal wat. Maar vooraf hadden we de gerookte zalm gepland en daarna dus de kalkoen, die gevuld was met rundersaucijs, appels en in thee gewelde pruimen. We waren gelukkig op tijd begonnen, want het duurde 3 uur voordat de kalkoen "ready to eat" was. Het wachten werd beloond, want het was echt heerlijk.
De kaasgang

Bij ons is het kerstdiner een gezamenlijke inspanning. We doen het al jaren dat de taken worden verdeeld en iedereen zorgt voor een gedeelte van het kerstmenu. Vorig jaar mochten wij de "kaas" verzorgen. En dit is het geworden. Omdat we met velen waren, was er ook veel kaas. Je kunt deze "kaastaart" ook met kleinere ronde kazen maken. Het is simpel: gewoon stapelen.
Vervolgens leg je er wat vijgenpartjes op en je kleedt het aan met rozemarijn takjes. Daarnaast sneetjes krentenwegge, wat dadels en een chutney of stroop.
Succes verzekerd!
Een verjaardagstaart

Wat doe je als je schoonmoeder Henny 89 jaar wordt? Een taart bakken! Het regende die dag, dus een paar parasolletjes waren om een zonnig tintje aan de taart te geven. En de drie kaarsjes voor iedere 10 jaar. Deze Bokkenpootjes-limoentaart heb ik al een aantal keren gemaakt en ik ben een beetje geholpen door Dr Oetker. Het is een heerlijk fris recept met een zoetje door de bokkenpootjes. Dr Oetker noemt de taart anders, maar hier de link naar het recept Luchtige citroentaart met frisse limoenroom Recept | Dr. Oetker.
Dahliaknollen uit de grond



Voor de eerste vorst, haal ik (met hulp van Jan) de dahliaknollen uit de grond. Het is ongelooflijk hoeveel knollen we hebben. Met name de rode dahlia is zeer sterk en maakt veel en grote knollen. Dit jaar heb ik voor het eerst de dahlia's die uit de grond zijn gehaald gelabeld. Hiervoor gaf Gerda van Dijk mij een goede tip. Maak van lege boterkuipjes labels en maak er met de perforator gaatjes in. Deze bevestig je onderaan de stam dichtbij de knol. Ik heb dat gedaan toen er nog een enkele bloem te zien was . Op het label zet ik de kleur en de hoogte, zodat bij het planten in het voorjaar ze weer mooi op kleur en op hoogte kunnen worden geplaatst.
Heel graag wil ik mijn rode en mijn paarse knollen ruilen voor andere kleuren. Zullen we in het voorjaar een ruilbeursje organiseren? Als je je op de homepage inschrijft voor mijn nieuwsbrief, nodig ik je uit in het voorjaar. Met een maximum van 30 personen.
Tropische verrassing
Op Madeira zagen wij op de markt een prachtige vrucht, die we nog niet kenden. Het bleek een annona (ook: cherimoya) te zijn. Het vruchtvlees heeft een heel aparte smaak, dat dicht bij de smaak van aardbeien en banaan komt. Ik vond het niet gemakkelijk eten met al die zwarte pitten. Maar toch heb wat van die zwarte pitten meegenomen. Je moet de zaden eerst laten drogen en dan in de grond stoppen. In mei heb ik de pitten in een paar potten gedaan en in -no time- waren er groene plantjes te zien. En kijk nu eens! We zijn een half jaar verder en ik heb een heuse grote plant.
Wat schetst mijn verbazing dat ik deze week in een supermarkt de vrucht zag liggen. Die heb ik meegenomen, maar iets te lang laten liggen, dus het vruchtvlees is te rijp. Ik denk dat het te koud is in ons land om de plant tot wasdom te laten komen. Maar toch leuk!

De laatste bloeiende dahlia's
Vannacht heeft het gevroren en dat is het einde van het seizoen van mijn geliefde dahlia's. Het mooie is er in een keer af. De blaadjes worden bruin en de bloemen zijn bevroren. Er waren nog een paar stoere jongens over en die heb ik op de vaas gezet.
Binnenkort gaan de bollen uit de grond, maar eerst nog een paar dagen genieten van de laatste mooie bloemen.

Paling moet zwemmen
Eens in de zoveel tijd roept mijn vader dat het tijd wordt om een palinkje te roken. Hij haalt dan de schoongemaakte paling op uit Spakenburg. Vroeger deed hij het schoonmaken allemaal zelf, maar ja met 88 jaar maak je het jezelf wel wat gemakkelijker. Het is dan een heel ritueel. Er is een speciale rookkast, waar onderin de eikenhouten blokken worden gelegd. Want het moet wel eikenhout zijn, want dat geeft zo'n lekkere rooksmaak. Eerst moet de paling drogen en dan begint het werkelijke roken. Het moet niet te snel gaan, met andere woorden de temperatuur mag niet te hoog worden, want anders vallen de palingen naar beneden. En dat is tegenwoordig geen grapje meer. Ook verse paling is flink aan de prijs. Dit jaar hadden we voor het eerst gekweekte paling. De kwaliteit was echt boven verwachting.
Als de bekjes opengaan, is de paling goed. Pak de paling achter de kop en trek dan het velletje naar beneden. Zijn ze goed gerookt dan laat het vel goed los.
En paling moet zwemmen, dus daar hoort een drankje bij.

Gekrulde laurier
Nog net voor de regen met bakken uit de hemel komt, hebben we de laurierstruik gesnoeid. Ik maak het mijzelf gemakkelijk en heb manlief gevraagd om de takken bijeen te binden. De laurierblaadjes hang ik binnen op en dan drogen ze vanzelf. Je krijgt dan niet van die mooie platte laurierblaadjes die je in een zakje koopt, want ze krullen wat op. Maar ik gebruik de laurierblaadjes voor de soep of stoofpotten en dan maakt het helemaal niet uit dat ze niet "plat" zijn. Als ze gedroogd zijn, gaan ze in potten of geef ik ze weg.

Hooiproppen
Raf, onze paardenpuppy van 3,5 jaar oud, had problemen met eten. Wij noemen het een paardenpuppy, omdat hij een slungel is die nog paard moet worden, maar dat ter zijde. Hij deed erg lang over het opeten van zijn voer en buiten de stal lagen proppen hooi (zie foto). Dat soort proppen duidt veelal op gebitsproblemen, dus dan bel je de dierenarts.
Zo vaak is Raf nog niet op pad geweest, dus Imme de Fries ging mee ter geruststelling. Bij de dierenarts werd het al gauw duidelijk; Raf is aan het wisselen en er zaten scherpe stukken kies in zijn mond, die ervoor zorgden dat zijn eten niet goed werd vermalen en waarschijnlijk veroorzaakte dat ook pijn in zijn mond. Ik wist het niet, maar veulens wisselen bij 2,3, 3,5 en 4,5 jaar.
Met een lang gevaarte met een slijptol aan het einde werd Raf verlost van zijn gemene haken en scherpe kiezen.
Nadat de verdoving was uitgewerkt, kon hij weer met zijn vriend Ruby de wei in en 's avonds bij het voeren vond ik geen proppen hooi meer buiten de stal.


Passie voor blauw servies
Het is al een paar maanden geleden dat dochter Fleur en ik werden geïnterviewd voor het jaarlijkse magazine van Bunzlau Castle en deze week lag het magazine in de brievenbus. Het bedrijf bestaat 40 jaar en dit jaar was het thema van het magazine; generaties. Laat ons los in een winkel dat dit blauwe servies verkoopt en we zien allerlei nieuwe serviesonderdelen die we graag zouden willen hebben.. Allebei hebben we een verlanglijstje met servieswensen. Ook genieten we van het eten met familie of vrienden eten aan een mooi gedekte tafel.

Verlengen van de zomer
Nu de temperatuur naar beneden gaat en wij toch zo lang mogelijk willen zwemmen in de zwemvijver heeft Jan hout gesprokkeld in de wei om de ton met de warmtewisselaar op te stoken tot een mooi vuurtje. De temperatuur van het water kunnen we dan met 2 graden verhogen. Het water dat door de warmtewisselaar weer de vijver in gaat is echt heel warm. Onze zwemvijver is geheel natuurlijk gezuiverd met een helofytenfilter. Dit filter bevat lavastenen en de juiste waterplanten (wij gebruikten o.a. Grote Zegge) om het water te zuiveren. Hierdoor is het water kraakhelder en fris én hebben we geen chloor nodig.



Dead heading
Ik las het in een boek dat het zo heet: dead heading. Ik doe het al jaren minimaal 1x per week om mijn dahlia's in goede conditie te houden. Het betekent dat je de dode bloemen uit je dahlia's verwijderd. Hiermee voorkom je dat de dahlia zaden gaat aanmaken en de kracht uit de bol onttrekt. Want kijk eens hoe mooi dit op de vaas staat!


Van appels naar peren
Wat is het toch leuk om te merken dat mijn socials worden gelezen. Nu kreeg ik een bericht van Conny of ik wat met peren wil gaan doen. Vandaag de peren opgehaald en op de foto is een klein gedeelte van de prachtige peren te zien die ik heb gekregen. Dit zijn handperen en ik wil ze graag proeven. Volgens Conny zijn ze heerlijk sappig en zoet als ze rijp zijn. Dus.... er liggen er nu 6 op de schaal te rijpen en de rest ligt te wachten in de groentenla van de koelkast om te zien wat ik hiervan ga maken. Perenjam? Omgekeerde perentaart? ik laat het jullie binnenkort weten.

Ruby Ruby weer thuis
Na 2,5 maand eindelijk weer thuis. Ruby Ruby is onze 3-jarige ruin die beleerd is bij de Nieuwe Heuvel in Lunteren. Nu gaat zijn opleiding thuis verder. Hij heeft zijn vriendjes duidelijk gemist.
8-8-2024
Blije bijen
Prachtige zomerbloeiers en dahlia's in mijn tuin. De zaden heb ik gekregen bij mijn afscheid van de medewerkers van MOS. Heel blij mee en de bijtjes ook!
29.7.2024

Welkom zomer
Heerlijk eindelijk zomer!
Warm weer betekent veel water drinken. Ik zet dan zo'n watercontainer vol met ijsklontjes en lekkere sinaasappelschijfjes met citroenmelisse of munt uit de tuin klaar. En tappen maar.
18.7.2024

Brandnetelgier
Ik probeer de bietjes een beetje extra power te geven en heb brandnetelgier gemaakt. Een emmer gevuld met brandnetels, onder water laten staan en na twee weken zeven en over de bietjes gieten. Kijken of ze nu wat beter groeien.

wintervoorraad aangevuld
Tussen de regenbuien door is het de buurman toch gelukt om te hooien. Bij ons staat het nog op het land. We hebben de wintervoorraad weer aangevuld met 40 balen hooi. De paarden kunnen weer even vooruit.
9.6.2024

Blij met de buurman

Buurman Gert heeft dit jaar ter verbetering van de grond een soort koolzaad gezaaid. Het is werkelijk een prachtige gele zee van bloemetjes!
dreigende luchten

Een dreigende lucht over het pas ingezaaide gras..


De 1-jarige veulens Ruby en Raf staan aandachtig te kijken naar het hooi dat ze gaan eten. Omdat de paarden gingen hoesten, hebben we een oud ligbad in gebruik om het hooi nat te maken. Het hoesten is direct gestopt.