De moestuin
Bimi

Dit jaar hebben we broccoli die het heel goed doet. Waarom? Geen idee. Ik heb de broccoli gezaaid in de kas en daarna als plantjes in de tuin gezet. Je moet wel opletten, want als de kleine bolletjes van de broccoli open gaan, staan ze ook vaak snel in bloei. Ook mooi, die gele bloemetjes, maar daar doen we het niet voor. We willen broccoli eten. Nu de "grote broccoli" is geoogst, komen er nog allerlei broccoli-scheutjes aan en helaas geen grote broccoli meer. Die kleine broccoli snijd ik dan er dagelijks af, blancheer ze en spaar zo voor een maaltje 'bimi" in de vriezer, Dat is wel iets anders (een kruising tussen broccoli en asperges), maar ik gebruik mijn broccolischeuten als "bimi". Lekker gewokt!
Aardappeloogst

De eerste aardappeloogst is binnen. Gezien de oogst is het voor ons een goed aardappeljaar. Ik weet niet hoe de aardappelboeren erover denken. We hebben dit jaar twee soorten aardappels gepoot, de Nicola en de Frieslander. De Frieslander is een vroege aardappel, die geoogst in een krat staat de drogen onder de kapschuur. Straks gaat het krat naar de kelder. De Nicola mag nog even in de grond blijven. Ik zeg altijd: "Op de verjaardag van de koning in de grond en oogsten op mijn verjaardag (18 juli)". Wij maken een schifting in de krieltjes en de aardappel die het schillen waard is. De krieltjes bakken we met schil en al in de olijfolie. Heerlijk!
Luizenfeestje

Schreef ik vorige keer nog over mijn tuinbonen, maar nu ben ik niet zo blij. Er is een luizenplaag in de tuin en nu voornamelijk in de tuinbonen. Al vijf (!) keer heb ik gespoten met mijn biologische mengseltjes van groene zeep en spiritis, maar de luizen voelen zich oppermachtig en willen van geen wijken weten. Rigoureus heb ik alle koppen uit de tuinbonen gehaald, want die zachte jonge blaadjes vinden ze het allerlekkerst. Ik weiger met chemische bestrijdingsmiddelen te werken, maar het is om moedeloos van te worden. Er komen nu wel kleine tuinboontjes aan, maar ook die zijn donker van de luis. Het is een echt luizenfeestje bij ons in de groentetuin.
3 maal wit

Driemaal wit is de naam van de tuinboon die je op de foto ziet. Het is mijn favoriete tuinbonenras. De tuinboon heet Driemaal wit, omdat de zaden wit zijn, de bloemetjes van de tuinboon zijn wit en als je de tuinbonen kookt, dan blijven ze ook wit. Als we veel tuinbonen hebben, vries ik ze in en dan blijven deze tuinbonen ook verrassend lekker. Ieder jaar laat ik mij verleiden om de tuinbonen "voor te trekken" in de kas. En dan blijkt keer op keer dat de bonen die veel later buiten worden gezaaid net zo snel zijn als de voorgetrokken bonen.
Op de foto -op de voorgrond- staan de tuinbonen en achterin het bed de aardappelen (Frieslander). De broccoli staat ook al te "shinen". Het aardbeienbed is gemest en bijna klaar. Er moet alleen nog wat zaagsel worden gestrooid, zodat straks de aardbeien niet gaan rotten. Zodra de bloemetjes in de aardbeien komen, gaat het net erover, want anders hebben de vogels de aardbeien al opgegeten!
De eerste radijs!

De eerste radijsjes uit de kas! Ik ben zelf niet eens zo dol op radijs, maar deze zijn best wel lekker van smaak. Niet te scherp, maar mild. De naam (voor de liefhebber) van de radijs is Gaudry 3. Ieder jaar zaai ik ze voor mijn moeder, die er echt gek op is. Wanneer de eerste zaadjes opkomen, zaai ik daarnaast weer twee rijtjes. Zo heb je best wel een paar weken een oogst van radijsjes. De zaadjes leg ik per stuk uit elkaar in de grond en dan kunnen ze het best groeien. Uit de losse pols zaaien, zorgt ervoor dat de radijsjes te dicht op elkaar staan en dan komen ze niet tot volle wasdom.
Knoflook in de wintertuin

Wanneer je een stukje in de tuin over hebt en je houdt van knoflook, dan loont het om een rijtje knoflookteentjes te poten. Het kan nog. De knoflook die je nu poot is in juni een mooie bol geworden. Het betekent wel dat je tot juni dat stukje grond niet kunt gebruiken, Ik heb drie rijtjes in de kas gepoot, maar buiten ook twee rijen. En eerlijk is eerlijk die in de kas gaan nu wat harder, maar in de tuin lopen de teentjes ook al uit. Wanneer het loof in juni afsterft, is de knoflook klaar om geoogst te worden.
In de zomer denken aan de winter

Wanneer iedereen druk bezig is met de zomer, denken wij alweer aan de winter. Nou ja aan de vriezer dan. Want de boerenkool, winterandijvie, Chinese kool en de spruitjes staan er mooi bij. Vooraan staan wel een paar zielige koolplantjes, die het niet goed doen. Ik ben bang dat er knolvoet in de grond zit. En dat is niet fijn want dan komen er aan de wortels rare knolletjes die ervoor zorgen dat alle energie uit de plant wegtrekt.
Maar de rest mag lekker groeien en dan hup de vriezer in. De boerenkool en spruitjes laten we lekker staan natuurlijk.
Lupine

We hebben dit jaar lupine gezaaid. De reden is dat we op Madeira bij de borrel van die heerlijke boontjes kregen aangeboden. Op de markt "Tremoco"-zaadjes gekocht. Dit is een speciaal soort lupine, waarvan je de peulen kunt eten. Je kunt deze ook in Nederland kopen. Uiteindelijk zijn twee planten aangeslagen. Nu wachten op de peulen. Als het zover is, vertel ik wat je moet doen om ze geschikt te maken als borrelhapje.
Druk in de kas
Kaatje houdt de wacht, terwijl ik druk bezig ben in de kas. Voor het eerst dit jaar een slakkenplaag. iedere dag check ik de kas op nieuwe slakken en gooi ze dan heel ver het weiland in. Volgens mij zijn ze de volgende dag weer terug :-)
Net de tomaten opgebonden en je ziet rechts de preien staan. Nog even en dan mogen die ook naar buiten. Ik heb Bulgaarse reuzen gezaaid.



De aardbeienbloemetjes lieten zich al zien, dus gauw een net gespannen en de bodem bedekt met zaagsel. Laat de aardbeitjes maar komen!

De tuinbonen zitten erin (21 maart). Het is wat laat dit jaar, want ik was ze vergeten te bestellen. Ik heb nu voor het eerst per ongeluk niet mijn favoriete tuinboon gekocht, dat is namelijk driemaalwit), maar nu zijn het bruine tuinboonzaden met de prachtige naam: Leidse hangers. Ben benieuwd wat dit gaat worden.